Füvesítés

Kertünk legnagyobb zöld felületet adó dísze a gyepszőnyeg. Távolról szemlélve minden gyepszőnyeg egyöntetű gyönyörű látványt nyújt, de minél közelebb érünk, annál több hibára leszünk figyelmesek.

Füvesítés

Ezek a hibák sok mindenből adódhatnak, nem megfelelő mennyiségű tápanyag, víz, túlságosan kötött vagy laza talaj. Gyepterületek tehát folyamatos gondozást igényelnek. Ezért vállalunk füvesítéseket, és gyepszőnyegek utángondozását is. Vetéskor egy úgynevezett starter műtrágyát használunk a gyors kelés elősegítése érdekében, ez többnyire 2-3 hónapos időtartamra nyújt megfelelő tápanyagot a kelő fűnek. A következő trágya a hosszú, közepes, vagy rövid hatású gyepfenntartó, ami az éves tápanyagszükségletet biztosítja.

Az őszi időszak a télre való felkészítés ideje, amikor kondicionálás a fő szempont. Az ősszel felkészített gyepszőnyegünk téli időszakban is megtartja a színét és tavasszal előbb növekedésnek indul. Mi csak, és kizárólag Aqua Smart technológiával készült műtrágyákat használunk (a műtrágyaszemcsékből a tápanyag lassan fokozatosan oldódik, ezért a növény mindig elegendő tápanyaghoz jut, de a gyökérzóna alá a talajvizekbe nem jut belőle). A túlzásba vitt tápanyag és öntözés ugyanolyan problémákat okoz, mint a tápanyaghiány vagy a szárazság, ezért szükséges a növények igényét figyelembe venni az adott területen. Tavasszal a terület felszikkadása után a gyepfenntartó trágyázás előtt mély-szellőztetni kell a területet. A szellőztető nem más, mint egy vízszintes tengelyen elhelyezett függőleges kés, ami a talaj felső 1cm vastag rétegét is meglazítva kisepri a gyepünket. Tavaszi szellőztetés, a téli hó által összenyomott talajt lazítja, és az esetleges elhalt gyeprészeket kitisztítja.

Az őszi kondicionálás előtt szintén érdemes a szellőztetni, mivel az egész évben taposott területlazítással alkalmassá válik az őszi és téli csapadék tökéletesebb befogadására. Az év közben fűnyírónk által elhagyott száraz szénát is ekkor távolítjuk el. Ezen kívül többször is lehet ezt a módszert használni, ha zsombékosodik, gyomosodik, mohásodik a terület, mert erre is megoldást nyújt. A gyomok akár 80%-át is képes mechanikai módon kiirtani, ami csökkenti a vegyszerfelhasználást és a környezet terhelését. Jól karbantartott gyepünk 3-4 naponta de legalább heti egy nyírást igényel növekedési időszakban. A gyepszőnyeg nyírásakor ügyelni kell arra, hogy lehetőleg a teljes magasság 1/3 részénél többet ne vágjunk egyszerre, mert nehezen fog regenerálódni. Magasra nőtt gyepszőnyeget több lépésben érdemes visszaszorítani. Cégünk többféle módszerrel vállal gyepszőnyeg telepítést. Vállalunk kertészeti módszerrel füvesítést, ami fűmag vetést jelent.

Galéria

Megnézem a Füvesítés galériát

A kertészeti füvesítés módszer lényege, hogy a talaj előkészítése után fűmagot vetünk és azt keltetjük ki.

Füvesítés kertészeti módszerrel részletek

A gyepszőnyeg terítés lényege, hogy a talaj előkészítése után tekercsekben szállított gyepszőnyeget terítünk le.

Füvesítés gyepszőnyeg terítéssel részletek